Onze crowdfunding campagne is nu live!

16 september 2015

Gepubliceerd door: Ellen Mensink

We brengen een gerecyclede modecollectie op de markt en hiervoor hebben we jouw hulp hard nodig!

De fast fashion industrie leidt wereldwijd tot immense problemen voor mens en natuur. Gelukkig kunnen wij daar hier in Nederland ook zelf iets aan doen!

Creative City Lab brengt een unieke duurzame modecollectie, genaamd Wool², op de markt van oude wollen truien. Vandaag – vrijdag 18 september – zijn we live gegaan. Ga naar oneplanetcrowd en steun ons initiatief!

Ons doel is om de gigantische kleding afvalberg – van 235 Kton – in Nederland te verminderen, die het directe gevolg is van onze fast fashion industrie. Dat is 370 voetbalvelden vol met een meter hoog aan textielafval! Bijna 70% van dit afval gaat direct de verbrandingsoven in. Wij willen mensen bewust maken van deze afvalberg en gevolgen van onze fast fashion industrie en laten zien dat je mooie en duurzame fashion kunt maken van deze afvalberg, om te beginnen met wol.

Wij hebben het afgelopen jaar veel onderzoek gedaan naar het optimaliseren van de retourstromen, het sorteerproces en de techniek van het vervezelen van oude kleding tot het spinnen van nieuwe garens. We weten nu hoeveelheid wol er in de markt zit, wat voor type materiaal we nodig hebben en welke stappen we moeten ondernemen in het productieproces. Ook hebben we de juiste duurzame productiepartners gevonden om een duurzame collectie te maken van deze oude wollen truien. Nu willen we doorpakken naar de volgende fase; de crowd betrekken bij ons verhaal en de upcycling movement op gang brengen.

We hebben recentelijk 10.000 kg Nederlandse wollen afval-truien verzameld en deze lokaal gesorteerd op materiaal en kleur en ontdaan van accessoires (ritsen, knopen, labels etc.). De eerste testen met het vervezelen zijn gedaan, is CCL nu klaar voor de volgende stap. Van het nu beschikbare basis materiaal willen we hoogwaardige garens maken en de eerste batch van gloednieuwe designers truien produceren.

Nu dat de eerste samples klaar zijn hebben we hulp nodig bij het opstarten van de productie van een prachtige Dutch designer trui ontworpen door de bekende Nederlandse knitwear ontwerper Conny Groenewegen.

Als jij onderdeel wilt zijn van deze upcycling movement richting een duurzame mode-industrie, investeer dan in de ontwikkeling van onze eerste collectie en ontvang een unieke Dutch designer sweater (of een van onze andere producten!) van gerecyclede wol als dank!

Vrijdag 18 september gaat onze campagne live.

Bekijk onze video,  via oneplanetcrowd.com!

Over de auteur

avatar
Ellen Mensink

  • Toos de Zeeuw

    Ik vind dit echt een superinitiatief!