Verslag Food Lab – Food Center Amsterdam

7 mei 2012

Gepubliceerd door: Jelmer Kranenburg

Barbara Putman Cramer – deelnemer Foodlab 2012

Vers afgestudeerd en met een hoop enthousiasme rolde ik afgelopen week in het Food Lab van Creative City Lab. Herstructurering, Food Center Amsterdam en Ambitiedocumenten behoorden op dat moment nog niet tot mijn vocabulaire, en inmiddels droom ik over de voortrekkersrol die Amsterdam kan nemen in het realiseren van een duurzame voedselketen. Hoe kan er in een week zoveel veranderen?

Ellen Mensink en Jelmer Kranenburg van Creative City Lab wachtten ons – dat zijn twaalf studenten uit alle windrichtingen met een passie voor food – op maandagochtend vroeg  op bij het Food Center Amsterdam (FCA), ook wel ‘De buik van Amsterdam’ genoemd. Normaal is het FCA niet toegankelijk voor publiek, maar omdat wij ons een week zouden verdiepen in de locatie, werd het letterlijk ons werkterrein. Al snel begrepen we dat het FCA volgens de Gemeente Amsterdam grondig toe is aan vernieuwing. En het was aan ons om de partijen (zogeheten consortia) die meedingen naar het exploitatierecht van het FCA (de aanbesteding), te inspireren.

Aan de slag, dus! Diezelfde maandag stond vervolgens in het teken van een tsunami aan informatie over de huidige, en een duurzamere voedselketen. Zonder de namen van de rest van de deelnemers al goed te kennen, maakte ik kennis met bekende en minder bekende experts uit de Nederlandse food wereld, zoals stadslandbouw-onderzoeker Jan Willem van der Schans, Plantlab Managing Director Marcel Kers, ZUS Architecten uit Rotterdam en Robbert Boink van Willem&Drees. De dag werd terecht afgesloten met een ‘braindump’ onder leiding van Ellen, waarin we al onze learnings van de dag nog eens op papier zetten, om de volgende dag voldoende inhoudelijke aanknopingspunten te hebben voor het aanscherpen van onze onderzoeksvraag.

Dinsdag gingen we vervolgens niet alleen op onderzoek uit binnen het FCA, maar ook onder elkaar. Catharina, trainer in het bevorderen van samenwerking in teams, stuurde ons naar buiten om niet alleen ons koppie in te zetten, maar ook ons lichaam. Rekken, strekken en robot spelen gingen gepaard met een hoop lol, maar vooral inzichten in de kracht van anderen. Later bleek dat deze buitensessies een hoop deden voor een soepele samenwerking de rest van de week. Het was namelijk duidelijk dat iedereen was geselecteerd voor andere kwaliteiten, en dat we die dus ook allemaal konden benutten. De rest van de dag focusten we ons in kleine groepjes op mogelijke toekomstige afzetmarkten, logistiek, nieuwe verdienmodellen en duurzaamheid. Kortom, er werden vooral slides gemaakt uit de beschikbare documenten, interviews gehouden met ondernemers en medewerkers van het FCA. Daarnaast mochten we de brains picken van een scala aan genodigden uit de food wereld, van een kennismaking met autarkische horecaondernemer Jonathan Karpathios van Vork&Mes tot de waste-is-food filosofie van Orgaworld.  Een zinvolle reality-check, dus.

Op woensdag kwam er weer wat structuur om de hoek kijken en gaven Ellen en Jelmer een crash-course scenario’s maken. Er was gekozen voor deze vorm, omdat het visualiseren van vier scenario’s, op basis van een assenkruis, een breed spectrum aan mogelijke (denk)richtingen voor het FCA zou bieden aan de  consortia – en inspireren was ons doel, toch? Na een ochtendje theorie werden we ‘s middags weer overspoeld met praktische creativiteit. De Youth Food Movement en Mattmo Design reflecteerden samen met ons op de mogelijke variabelen op het assenkruis, en vulden hier en daar aan met micro- en macro-trends. Met een yummy Thaise take-away onder onze neus hakten we de knoop door, het assenkruis was geboren. Een hele opluchting.

Donderdag konden we in kleine groepjes de vier scenario’s gaan invullen. En invullen betekende niet het klakkeloos achter elkaar plakken van slides met data, maar juist het creatief verwoorden en visualiseren van de onconventionele toekomstvisies op het FCA. Zo begon de ene groep met het bouwen van een Eetbare Stad, terwijl de andere met behulp van Photoshop en Illustrator hun verhaal vertaalden in heldere infographics in een Prezi presentatie. Helaas moest ik deze dag zelf missen, maar gelukkig werd ik vrijdagochtend ingezet als vliegende keep, om de groepjes hier en daar te inspireren en hun presentaties aan te scherpen – dat bleek gelukkig op mijn lijf geschreven.

Vrijdag was The Day! Na de lunch verzamelden de consortia, de vertegenwoordigers van de Gemeente Amsterdam, en alle deelnemers zich in Podium Mozaique om de vier scenario’s te presenteren. Het kostte de toeschouwers even om in te zien dat ieder individueel scenario geen allesomvattende toekomst behelst, maar eerder een denkrichting. Eenmaal begrepen, leidde ieder scenario tot zinvolle discussies, en conclusies. Leden van de consortia pakten hun smartphones om de SWOTs, illustraties en bouwwerken op foto vast te leggen, en waren continu vlijtig aan het schrijven in hun opschrijfboekjes. De missie was niet alleen geslaagd voor de consortia, maar ook voor de deelnemers! Na een week intensief samenwerken was het moeilijk afscheid nemen, en borrelde er alweer een hoop nieuwe ideeen voor de toekomst. Het Food Lab heeft ons een helder beeld gegeven van de urgentie van een verduurzaming van de voedselketen, met als gevolg dat dit hopelijk niet het laatste project is waar we samen aan werken! Persoonlijk gezien was het ontzettend leerzaam om in zo’n korte tijd toch zoveel mogelijk uit een groep, en jezelf te halen, en je bewust te worden van je rol in en bijdrage aan een groepsproces. Het was dus niet alleen inhoudelijk een interessante week, maar ook een stoomcursus multidisciplinair samenwerken – een noodzakelijke voorwaarde voor een duurzame toekomst, me dunkt.

Over de auteur

avatar
Jelmer Kranenburg