Verslag 020-Dag van de Stadslandbouw op 4 april!

10 april 2013

Gepubliceerd door: Marthe Huigens

Door Leon Hauser, deelnemer Innovatielab.

Stadsboeren, initiatiefnemers, beleidsmakers, studenten en andere belangstellenden verzamelden zich op 4 april voor de ‘020-dag van de Stadslandbouw’ in het opvallende en drijvende gebouw van Undercurrent. Met uitzicht over het IJ en het centrum stond de dag in het teken van kennis delen omtrent stadslandbouw.


Het congres werd geopend door een inspirerende toespraak van Ellen Mensink, voorzitter van Creative City Lab. Vervolgens gaf Kees Diepeveen, wethouder van stadsdeel Noord, zijn visie over wat stadslandbouw voor Amsterdam-Noord kan betekenen. Na een inleiding over het stadslandbouwinitiatief van Creative City Lab door dagvoorzitter Gaston Remmers, presenteerden de deelnemers de tussentijdse resultaten van het lab: de eerste conclusies wat betreft de twee locaties en daaruit voortvloeiend mogelijke oplossingsrichtingen.

Keynote speaker Dr. Jan Willem van de Schans, Wageningen UR, deelde zijn expertise en een indrukwekkend overzicht van landelijke en internationale stadslandbouwinitiatieven. Stadslandbouw moet zich volgens hem onderscheiden door het stapelen van functies en het produceren van bijzondere producten. Svenja Nette, mede-eigenaar van de ‘Prinzessinnengarten’ in Berlijn, reisde voor het event af uit Duitsland en sprak over het businessmodel en de kritische succesfactoren van dit goed lopende stadslandbouwproject.

Tijdens de lunch was het tijd voor de guerilla gardening actie. Geheel in stijl reden tientallen mensen op een kar getrokken door boer Martin Hopman op zijn tractor naar locatie ‘de Melkweg’. Onder het genot van een broodje verzorgd door Il Pecorino maakten ze Amsterdam-Noord alvast een stukje groener door het gooien van zaadbommen!

Na de tractorrit was het tijd voor boeiende workshops verzorgd door Jonathan Karpathios (Chef Vork & Mes), Jeroen Rijpkema (Kwekerij Osdorp), Mattijs van Dalen (van der Tol BV) en Atto Harsta (Aldus innovatiebouw) & Jan Westra (PRIVA – kasinnovaties). De workshopgevers gunden de bezoekers een kijkje in de keuken van hun stadslandbouwinitiatieven. Daarnaast waren er twee discussierondes waarin congresbezoekers met de deelnemers van het innovatielab ideeën konden uitwisselen met betrekking tot de invulling van de toekomstige stadslandbouw locaties op het sportpark ‘Melkweg’ en aan de Grasweg in Buiksloterham. De sessies resulteerden in positieve inbreng en een veelvoud aan interessante ideeën.

We kijken terug op een erg succesvolle dag, spraakmakende workshops, interessante sprekers en een leuke en kennisrijke toestroom van bezoekers. Wij danken allen voor uw komst en hopen dat de dag voor u net zo waardevol is geweest! Inmiddels zijn de deelnemers van het innovatielab hard aan de slag gegaan met de volgende stappen om tot een businesscase te komen voor de locaties Melkweg en Grasweg. Komende week staat in het teken van een verdieping van de meest kansrijke oplossingsrichtingen.

Zondag 14 April a.s. vind er een Picknick plaats op het voormalig sportpark ‘Melkweg’. De weersverwachtingen zijn erg gunstig, wij hopen dat u ook komt! Klik hier voor meer informatie. Wilt u ons project steunen? Adopteer een kavel op www.dieboerderijkomter.nu!

Klik hier om de presentaties van Jan-Willem van der Schans en de deelnemers van het Innovatielab terug te zien!

Fotoimpressie:

 

Over de auteur

avatar
Marthe Huigens