Masterclass innovatielab: een inspirerende start!

19 maart 2013

Gepubliceerd door: Marthe Huigens

Van 4 tot 12 maart vonden ruim twintig workshops plaats van uiteenlopende sprekers op het gebied van stadslandbouw in Nederland. Het doel van deze intensieve week was om alle deelnemers van het Innovatielab op hetzelfde kennisniveau te brengen en hen in contact te brengen met (mogelijke) partners van het lab. Hieronder een kleine selectie van de sprekers van afgelopen week.

Wethouder dr. Kees Diepeveen opende het programma op maandag 4 maart met een lezing over de kansen op het gebied van voedsel en duurzaamheid in Amsterdam-Noord. Hij noemde Amsterdam-Noord een interessante plek voor stadslandbouw, gezien de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, de ruimte in het stadsdeel en de wereldwijde (voedsel)crisis. Ook de andere partners van het lab, New Energy Docks, Ymere en de Rabobank, hebben de deelnemers formeel welkom geheten en verteld over hun betrokkenheid bij het lab.

Jan- Willem van der Schans verzorgde een interessante lezing met als titel: ‘Stadslandbouw en kansrijke verdienmodellen’ over de verschillende initiatieven op het gebied van stadslandbouw over de hele wereld. Betrek dieren in je concept, denk aan de kinderen en zorg dat je iets vernieuwends doet, waren belangrijke adviezen uit zijn koker.

Tijdens de masterclass werden de deelnemers bijgepraat over een groot aantal best practices in Nederland. Het doel van deze workshops was om de kritische succesfactoren boven tafel te krijgen en te bepalen waar eventuele kansen liggen voor stadslandbouw. Zo vertelden Huibert van Leede van Uit je Eigen Stad en Bob Richters van Hotspot Hutspot over hun stadslandbouwinitiatieven; de kansen en problemen in Rotterdam.  Een andere inspirerende spreker was Wim Meulenkamp van Buitengewone Varkens, die zelfs een duurzaam geproduceerde ham meenam als bewijs dat zijn varkens echt lekkerder zijn dan de bio-industrie varkens. Jonathan Karpathios vertelde gepassioneerd over zijn restaurant Vork en Mes in Hoofddorp en de wonderen van het kweken van je eigen groente. En er kwamen interessante combinaties van stadslandbouw en zorg voorbij, zoals Jelle Ferweda van de St. Maartenskliniek met zijn verhaal over het belang van gezonde en smaakvolle voeding bij het herstel van patiënten.

Naast inhoudelijke presentaties, kregen de deelnemers ook een aantal workshops over het opzetten van een business case, creativiteit en concepting en de financiële paragraaf van een business plan. Deze laatste workshop werd verzorgd  door de directeur van Rabobank Amsterdam-Noord, Marc Hoogkamer.

Op 12 maart kregen de deelnemers een rondleiding door Amsterdam-Noord, verzorgd door Peter Dortwegt van New Energy Docks en Suzanne Roos van Stadsdeel Noord. Tijdens de busrit kregen ze een goed beeld van de historie en de huidige ontwikkelingen in Noord, met een tussenstop voor de lunch bij de Stadshoeve, waar de pasgeboren lammetjes in het rond sprongen. Vervolgens werden de deelnemers welkom geheten op het stadsdeelkantoor door drs. Rob Post, stadsdeelvoorzitter van stadsdeel Noord, die vertelde over de rol van de stadsdelen in Amsterdam. Verschillende experts gaven de deelnemers meer informatie over de locatie, de grond en de ecologische kant van Sportpark Melkweg. Zo bevestigde Gaston Dolmans, bodemdeskundige, dat de bodem niet vervuild is, maar dat er wel sprake is van andere complicaties. Zo zit er vlak onder de bovenlaag een veenlaag en is het waterpeil hoog. Hij daagde de deelnemers uit om deze kenmerken ook als kans te zien: wat kan er juist wel? Hugo Scholten, stedenbouwkundige bij Amsterdam-Noord, vertelde meer over de rol van sportpark Melkweg in de omgeving en de huidige ontwikkelingen rond het gebied. De ecoloog Fred Haaijen kon de deelnemers precies vertellen welke dieren lastig zouden kunnen worden als bepaalde groenten worden geteeld.

Na de masterclass zijn de deelnemers nu hard aan de slag om inzicht te krijgen in de  locatie en de behoeften in Amsterdam-Noord. Naast deskresearch worden er ondernemerslunches en bewonersavonden georganiseerd om potentiële ondernemers en omwonenden te betrekken bij het project.

We zijn alle sprekers ontzettend dankbaar voor hun tijd en hun inspirerende verhalen over de kansen van stadslandbouw in Nederland!

Klik hier voor het gehele programma van de masterclass.

Over de auteur

avatar
Marthe Huigens