Koppeling OZB aan energielabel

5 december 2009

Gepubliceerd door: Jelmer Kranenburg

De druppel voor energiebesparing in de eigen woning

Het idee is om de OZB te koppelen aan het energielabel, waardoor dit label serieus en op het juiste moment op de kaart wordt gezet bij de particuliere woningeigenaar. Dit zal hem/haar aanzetten tot het nemen van energiebesparende maatregelen in de eigen woning. En het kost de overheid niets.

Nu werkt de OZB belasting investering in je huis tegen, hoe meer je investeert in de waardestijging van je huis, hoe hoger de OZB belasting. Stimuleer juist het duurzaam renoveren van je huis omgekeerd evenredig. Hoe meer je duurzaam investeert, hoe lager het energielabel en hoe lager de OZB. Hoewel op dit moment de hoogte van de OZB belasting en daarmee de financiële prikkel per gemeente anders is, zou je deze prikkel misschien wel groter moeten maken voor elk huis dat vanaf 1 januari 2010 verkocht wordt. Hiervoor moet wel de gemeentewet t.a.v. de OZB worden aangepast, omdat die op het gelijkheidsbeginsel werkt. Echter volgens Sam Kin van CCL ‘We zijn allemaal staatsburgers van Nederland, gelijkheidsbeginsel is er nu ook al niet omdat gemeenten blijkbaar allemaal verschillende OZB tarieven hanteren’. Creatieve City Lab is dan ook van mening dat het belastingstelsel ernstig aan verduurzaming toe is.

Het voorgestelde beleid: Voor woningen die vanaf heden gekocht worden geldt een laag OZB tarief bij een goed energielabel, een hoog OZB tarief bij een slecht energielabel en het hoogste OZB tarief bij het ontbreken van een energielabel. De OZB koppeling betekent een directe stimulans voor het nemen van een energielabel bij de koop van een woning. De OZB kosten zijn een interessant gesprekonderwerp voor de makelaar bij de verkoop van een huis. Dit is vervolgens het perfecte moment voor de EPA-maatwerk adviseur om zijn advies te geven. Deze kan mensen op het juiste moment het eigen voordeel van energiebesparende maatregelen laten inzien. Inclusief het extra financiële voordeel van een labelsprong.

Download hier de presentatie van het Innovatie Evenement. Voor meer informatie over dit idee kunt u contact opnemen met Creative City Lab.

Koppeling OZB aan energielabel – huidige situatie from Creative City Lab on Vimeo.

Koppeling OZB aan energielabel – nieuwe situatie from Creative City Lab on Vimeo.

Lees het artikel in de Telegraaf over de koppeling van OZB aan het energielabel

Over de auteur

avatar
Jelmer Kranenburg