Innovatielab 020-Stadslandbouw in Trouw!

20 februari 2013

Gepubliceerd door: Marthe Huigens

Studenten ontwikkelen een stadsboerderij

Stadslandbouw is hip, maar de hoofdstad heeft vooralsnog geen eigen buurtboer die haar van vers en lokaal voer voorziet. Zestien studenten zijn geselecteerd om een bedrijfsplan te ontwikkelen voor een boerderij in Amsterdam Noord, waar groenten worden verbouwd en misschien wel varkens en kippen scharrelen. Een groot voordeel: er is al grond. De gemeente ziet stadslandbouw als een oplossing voor terreinen die braak liggen en stelt een voormalig sportpark kosteloos ter beschikking.


Samen met bestuurs- en bouwkundigen werken de studenten nu aan de uitvoering. Partners als Rabobank en woningcorporatie Ymere geven financiële en praktische ondersteuning. De studenten moeten uitzoeken wat de boerderij gaat produceren en welke partijen gaan bijdragen. Er wordt samenwerking gezocht met afval- en energiebedrijven, maar ook met restaurants, voor wie de boerderij een leverancier kan zijn.

De stadsboerderij moet zo duurzaam mogelijk worden. Dat betekent afval composteren en  regenwater opvangen en filteren. Het bedrijf  wil amper plastic verpakkingen gebruiken en transport tot een minimum beperken. Eva van Bolderen student geo-communicatie (25): “De weg van producent naar consument kan veel korter en daar gaan wij voor zorgen.”

De studenten inventariseren wie er nu eigenlijk wonen in Amsterdam-Noord. En wat hun behoeftes zijn op het gebied van voedsel en recreatie. Het belangrijkste voor de toekomstige stadsboerderij is volgens landschaparchitect Jeroen Boon (22) dat zij meerdere functies vervult. “Het moet niet alleen een plaats zijn waar voedsel wordt verbouwd.” Educatieprogramma’s, een theater en slapen bij de stadsboer, ziet hij wel zitten. Of zelf bier brouwen. “Het lijkt me mooi om iets te creëren wat veel mensen beïnvloedt.”

Het project heet officieel innovatielab en is  ambitieus. Een maand geleden was de aftrap en op 3 mei moet het plan af zijn. Uiteindelijk hopen ze dat de casus toepasbaar is in andere plaatsen.  Eerst moet er  via crowdfunding nog een flink bedrag bij elkaar geharkt worden: 10.000 euro. Maar motto en website klinken positief: dieboerderijkomter.nu.

Een uitgebreid verhaal over de stadsboerderij in wording stond op 5 april in dagblad Trouw

 

Over de auteur

avatar
Marthe Huigens

  • tessa

    opening artikel: ‘de hoofdstad heeft vooralsnog geen eigen buurtboer die haar van vers en lokaal voer voorziet.’

    controleer iets svp voordat je het als feit presenteert: in amsterdam is al heel lang een eigen stadsboerderij, namelijk de boterbloem – zie: http://www.deboterbloemamsterdam.nl/