Het streven naar een nieuwe wereld: het Recycle Lab Circular Fashion gepresenteerd bij TRÄFF

17 april 2015

Gepubliceerd door: Ellen Mensink

Ellen Mensink presenteerde over het Recycle Fashion Lab bij TRÄFF

Vind je duurzaamheid saai? Opgemärkt zal bewijzen dat niets minder waar is. Ellen Mensink van Creative City Lab presenteerde 7 april bij TRÄFF, een evenement georganiseerd door Opgemärkt. Opgemärkt biedt duurzame initiatieven een podium om hun verhaal te vertellen aan een breed publiek. Wij waren blij om onze ideeën te kunnen delen over waarom wij recycling een belangrijk thema vinden binnen de mode-industrie en hoe wij daaraan actief bijdragen vanuit onze ervaringen tijdens het lab.

Ellen heeft gesproken over het Recycle Factory Lab dat sinds februari is begonnen. In Nederland wordt er op dit moment slechts 38% van textielafval ingezameld voor hergebruik terwijl er veel meer in te zamelen is wat hergebruikt en gerecycled zou kunnen worden. Ook is er veel afval dat opnieuw vervezeld kan worden tot nieuwe garens en hoogwaardige fashion. Creative City Lab draagt hier actief aan bij door met studenten en creatieven onderzoek te doen naar hoe we het textielafval zo optimaal mogelijk kunnen vervezelen en spinnen tot nieuwe garens en fashion items. Het recyclen van textiel reststromen levert een grote bijdrage aan de verbetering van de milieuprestatie van de modeketen omdat het veel energie, water verbruik, en land verbruik bespaart in vergelijking met de virgin vezels. Verder deelde Ellen de visie van het Lab over circulaire mode en wat dat betekent voor nieuwe technieken en businessmodellen. Ook liet ze een aantal eerste test monsters zien nadat we een paar dagen honderden kilo’s wol hadden geselecteerd en de eerste batch door de machine(s) was vervezeld. Het was interessant om de mening van het jonge en creatieve publiek, dat aanwezig was bij het evenement, te horen over gerecyclede mode. Het publiek vond het erg interessant, maar tegelijkertijd gaven ze aan niet te weten waar je duurzame mode moet kopen en dat ze het bovendien erg duur vinden. Tevens kwam het advies uit het publiek om expliciet te communiceren naar het publiek dat gerecyclde kleding echt kwalitatief kan zijn.

Andere inspirerende presentatoren bij TRÄFF waren Fawaka Nederland, een Gemeenschap ter ondersteuning van jonge mensen in duurzaamheid; Proefdiervrij, de grootste organisatie in Nederland die de belangen van dieren beschermt en probeert dierproeven te vervangen met niet-dierlijke technieken; ECOMAMA, een ecologische hostel; en Professional Passionates, een beweging die spel-wisselaars ondersteunt door de ontwikkeling van creatieve campagnes en evenementen met een duurzame en innovatieve twist.

Over de auteur

avatar
Ellen Mensink