Het Recycle Lab Circular Fashion is gestart!

12 februari 2015

Gepubliceerd door: Ellen Mensink

Op 2 februari jongsleden is het nieuwe innovatielab van Creative City Lab (CCL) van start gegaan. Het Recycle Lab Circular Fashion richt zich op het verduurzamen van de modeketen middels het recyclen van post consumer textielafval met als doel om daar nieuwe kwalitatieve fashion items van te maken. Het lab wordt gerealiseerd in samenwerking met Schiphol Airport Development Company (SADC), de Amsterdam Economic Board, Modint, Wieland Textiles, Texperium, Huisman Tricot, Circle Economy, Saxion en New Energy Docks.

In het Lab worden nieuwe verdienmodellen voor circulaire mode ontwikkeld. Er wordt onderzoek gedaan naar het optimaliseren van de zogenaamde ‘reverse logistics’ en het hoogwaardig vervezelen en het spinnen van kwalitatieve garens uit post consumer textile (PCT). Ook wordt de eerste stap gemaakt richting de productie van een of meerdere fashion items. Om tot concrete resultaten te komen richt het lab zich in eerste instantie op wol. Omdat virgin wol van oorsprong een niet duurzame vezel is en het kosteneffectief en kansrijk is om wol hoogwaardig te recyclen.

Elk jaar wordt er in ons land 226 kiloton textielafval geproduceerd waarvan maar 34 kt wordt hergebruikt. De rest wordt grotendeels verbrand of laagwaardig verwerkt. Het innovatielab wil een concrete impuls geven aan de transitie van de modeketen naar een circulaire manier van werken. Het doel van het lab is om de lokale maakindustrie rondom het recyclen van textiel voor nieuwe fashion te stimuleren. Onder andere door gebruik te maken van de kennis van lokale en regionale bedrijven in de textiel en modesector, de creativiteit van jonge ontwerpers en het verwerken van een grote hoeveelheid lokale grondstoffen die nu nog als afval wordt afgevoerd. Om dit doel te behalen wordt samen met de projectpartners gekeken naar de haalbaarheid van een “recycle factory lab” in de Metropool Regio Amsterdam. Nederland kan zich daarmee ontwikkelen tot kennisland op het gebied van circulaire mode en recycling en deze kennis ook internationaal verwaarden.

Wil je meer weten over het Recycle Lab Circular Fashion, ga dan naar de projecten.

Over de auteur

avatar
Ellen Mensink