Het Creatieve Team voor het Recycle Lab for Circular Fashion is samengesteld!

29 april 2015

Gepubliceerd door: Ellen Mensink

Wij zijn blij te vermelden dat we een Creatief Team hebben samengesteld die met ons meedenkt en -werkt aan zowel het te behalen van het creatieve resultaat van het lab als het te volgen creatieve proces om daar te komen.

Nadat we gestart zijn met het technische onderzoek en het zoeken naar nieuwe businessmodellen, krijgt nu het creatieve deel binnen het lab meer aandacht. Onze ambitie is om aan het einde van dit lab een inkijkje te geven in wat er creatief mogelijk is bij het gebruik van garens gesponnnen uit post consumer textiel en of dat ook technisch en bedrijfsmatig gezien haalbaar en opschaalbaar is. Dit betekent dat wij een kwalitatief hoogwaardige garen willen spinnen met de vezels die wij nu maken uit wollen afvalkleding. Hiervan willen wij breisels maken en deze zullen wij op industriële machines testen middels de samenwerking met een van onze partners Huisman Tricot. Aan het eind van dit project willen wij in ieder geval een fashion-item maken om te laten zien wat er kan. Ook doen wij onderzoek naar de kansen voor de lokale maakindustrie en het opzetten van een Recycle Factory Lab in de Metropool Regio Amsterdam.

Het creatieve team bestaat uit een aantal gerenommeerde professionals met verschillende achtergronden met één ding gemeen: een passie voor duurzame mode. Het team zal fungeren als adviesorgaan en sparringspartner van het lab. Zij komen gedurende het project een aantal keren samen om te brainstormen over de criteria voor het ontwerpen van gerecyclede fashion items, het hands on maken van nieuwe fashion uit post consumer textile, het verbinden van jonge ontwerpers met de ambitie van het lab om ons op deze wijze te helpen een zo optimaal mogelijk resultaat te behalen! Het creatieve onderdeel van het project is cruciaal voor het laten slagen van onze ambitie en we zijn dan ook ontzettend enthousiast en dankbaar dat zulke inspireerde creatieven ons komen versterken tijdens het Recycle Lab Circular Fashion!

Lucie Huiskens

Lucie Huiskens is programmacoördinator van CLICKNL|NextFashion, het innovatienetwerk van de mode- en textielsector, onderdeel van Topsector Creatieve Industrie. Ze werkt ook voor GelderlandValoriseert, een programma van ArtEZ, Hogeschool Arnhem-Nijmegen en de Radboud Universiteit om innovatieve samenwerking tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen te faciliteren en stimuleren.

Met een achtergrond in Computerlinguistics en Bedrijfskunde, heeft ze gewerkt in academische, industriële en adviesorganisaties, onder meer als onderzoeker, interaction designer, design manager, en directeur. In 2002 switchte ze naar non-profit organisaties in de culturele en creatieve sector. Ze was programmamanager en adjunct-directeur van Premsela Platform for Design & Fashion (2002- 2007), tegenwoordig onderdeel van Het Nieuwe Instituut; programmamanager bij Kunstenaars&CO (tegenwoordig Cultuur-Ondernemen) en is sinds 2010 zelfstandig gevestigd adviseur en projectontwikkelaar. Ze ontwikkelde onderzoeksprojecten naar de impact van design op de Nederlandse economie, droeg en draagt bij aan de ontwikkeling en uitvoering van nationaal en regionaal beleid op gebied van innovatie en ondernemerschap binnen de Creatieve Industrie en is actief als coach en adviseur van creatieve professionals en organisaties.

Danielle Wanders 

Danielle Wanders begeleid creatief talent in mode en design. Momenteel werkt ze aan diverse projecten die allemaal tot doel hebben om het creatief talent zichtbaar te maken voor andere sectoren, om zo nieuwe verbindingen te laten ontstaan. De afgelopen jaren heeft zij als Arnhem Mode Incubator veel starters kunnen begeleiden in hun ondernemerschap. Door haar grote netwerk is het mogelijk om voor diverse maatschappelijke vraagstukken, verschillende creatieven aan tafel bij elkaar te brengen om na te denken over oplossingen.

Projecten zijn o.a. Creatieve Economie Cross-borders in samenwerking met Oost NV en Provincie Gelderland.  Arnhem Mode Souvenirs met Het Modekwartier. Sponsor kleding project met Het Gelders Orkest. ID-papers in samenwerking met Drukkerij Rob Stolk

Conny Groenewegen

Conny Groenewegen onderzoekt de evolutie van ideeën op het snijvlak van mode, technologie en design. Terwijl zij is gefascineerd door de technische en maatschappelijke implicaties van de industrialisatie van fashion design, is haar werk altijd een weerspiegeling van de menselijke maat. Na een masterclass van de Japanse meester Yushiki Hishinuma heeft zij zich gespecialiseerd in het (machinaal) breien. De spanning tussen mechanisatie en handwerk, industrie en ambacht is duidelijk waarneembaar in haar ontwerpen.

Lana Wijnands

Lana Wijnands is in 2009 afgestudeerd aan het Amsterdam Fashion Institute. Tijdens haar studie ontdekte ze haar grote liefde voor breien. Naast haar studie is zij zich verder gaan verdiepen in allerlei breitechnieken. Momenteel is ze onder andere bezig met het onderzoeken van nieuwe materialen en technieken en ontwikkelt ze haar eigen collectie die haar twee grote passies, knit- en menswear, combineren. Lana werkt bij het AMFI en begeleid daar studenten bij het machinaal breien en het uitwerken van hun brei-ideeën.

Alina Doll

Alina studeerde in 2014 af aan het AMFI en is een getalenteerde modeontwerpster gespecialiseerd in knitwear (en lingerie!). Haar werk wordt gekenmerkt door liefde voor vakmanschap en oog voor detail. Ze heeft een passie voor slow fashion en is altijd opzoek naar innovatieve (brei-)technieken of duurzame materialen.

Monique Mulder

Monique Mulder is één van de oprichters en partners van het concept- en ontwerpbureau Mattmo. Als brandstrateeg adviseert ze organisaties over merkontwikkeling en strategische communicatie. Ook zet Monique zich graag in voor een duurzame wereld, o.a. met Creative City Lab, en ontwikkelt zij innovatieve concepten die bijdragen aan een duurzame en vitale samenleving. Met haar nieuwsgierige en open-minded karakter weet zij creatieve talenten met elkaar te verbinden en innovatieve ideeën tot leven te brengen.

 **Nieuw Lid Creatief Team** 

Merete Gerhards – Reineke

Méréte Gerhards is werkzaam als docent textiel op het AMFI. Haar passie is, naast textielkennis overdragen, het delen van innovaties op het gebied van verantwoorde textiel systemen en het ontwikkelen van gerelateerd onderwijs.

Verder is ze actief betrokken bij Beyond Green van het AMFI. Het team van “Beyond Green”  organiseert meerdere keren per jaar symposia met gastsprekers, die over sustainability en  fashion  komen spreken, om studenten  te informeren en inspireren tav  sustainable denkwijzen en toepassingen.

Méréte heeft na de HTS voor confectiekunde, Mr. Koetsier school, in de fashionbranche gewerkt als product developer van knitwear.

Merete

Over de auteur

avatar
Ellen Mensink