De Zonnehypotheek

5 december 2009

Gepubliceerd door: Jelmer Kranenburg

Rendabel investeren in zonnepanelen op eigen dak

De zonnehypotheek maakt investeren in woninggebonden zonnepanelen financieel aantrekkelijk voor de particuliere woningeigenaar. Dit omdat de baten uit elektriciteitsproductie plus het fiscale voordeel van hypotheekrenteaftrek hoger uitvallen dan de kosten voor het nemen van de hypotheek. Met de zonnehypotheek behoren de onrendabele terugverdientijden van meer dan 20 jaar (bij financiering uit eigen privévermogen) tot het verleden.

De zonnehypotheek maakt het mogelijk om zelfs al na vijf jaar als eigenaar geld te verdienen aan het opwekken duurzame energie in de woning. Dit is mede mogelijk omdat de bewoner aan het eind van het jaar de opgewekte duurzame energie kan aftrekken van de gebruikte energie. Hierdoor kan de bewoner de eigen opgewekte energie waarderen tegen het hogere markttarief.

In tegenstelling tot veel huidige financiële producten met vage termen als ‘klimaat’ ‘groen’ en ‘duurzaam’ is de zonnehypotheek een simpel en inzichtelijk product voor zowel de consument als de hypotheekadviseur. Men weet intuïtief wat de zonnehypotheek inhoudt en wat de toegevoegde waarde kan zijn. Voor een bank is de zonnehypotheek een sterke impuls voor een duurzaam imago. Daarnaast reduceren zonnepanelen op de daken een aanzienlijk deel van het risico dat klanten hun hypotheeklasten niet meer kunnen opbrengen.

Download hier de presentatie van het Innovatie Evenement. Voor meer informatie over dit idee kunt u contact opnemen met Creative City Lab.

Zonnehypotheek Commercial from Creative City Lab on Vimeo.

Over de auteur

avatar
Jelmer Kranenburg