De Renovatiebus

5 december 2009

Gepubliceerd door: Jelmer Kranenburg

Lokaal platform voor energiebesparing

De renovatiebus is een lokaal en mobiel platform om energiebesparing te stimuleren in de wijk. De renovatiebus is een onafhankelijk vehikel dat bij de mensen thuis komt (in de straat en de wijk). De bus is laagdrempelig. Hoewel de bus een gemeentelijk of landelijk gebied kan bestrijken wordt deze wijkgericht gemaakt doordat wijkambassadeurs opstappen in de bus. Deze groene wijkambassadeurs zullen advies geven, bewoners mobiliseren en eventueel vragen bundelen bij het doorvoeren van energiebesparende maatregelen van bewoners in de wijk.

Voorafgaand aan de komst van de renovatiebus wordt met gemeente, lokale woningbouwcorporaties en lokale one-stop-shop aanbieders gekeken naar de bestaande woningvoorraad in de te bezoeken wijk. Hierbij wordt besloten welke concepten kunnen worden aangeboden aan de bewoners. In de volgende fase worden bewoners actief geprikkeld om de bus te bezoeken. Tijdens het busbezoek staat gratis persoonlijk advies en procesbegeleiding van prikkeling tot uitvoering van maatregelen centraal. De mensen van de renovatiebus controleren als onafhankelijke duurzaamheidexperts de one-stop-shops en bundelen de opdrachtenstroom van bewoners om zodoende de kosten voor alle partijen te reduceren. Door bewustwording, ontzorging en onafhankelijkheid aan elkaar te koppelen en dit laagdrempelig aan te bieden in een lokaal wijkgericht initiatief, helpt de bus de CO2 uitstoot van de wijk te verminderen. De renovatiebus kan in meerdere wijken op verschillende tijden bij de mensen ‘langskomen’, daarmee is de bus kosteneffectiever en laagdrempeliger dan de optie om een fysiek loket te plaatsen in meerdere wijken.

Download hier de presentatie van het Innovatie Evenement. Voor meer informatie over dit idee kunt u contact opnemen met Creative City Lab.

Over de auteur

avatar
Jelmer Kranenburg