CCL betrokken bij ‘Zaanse Schakel’ en Eo Wijers-prijsvraag

9 juli 2014

Gepubliceerd door: Ellen Mensink

Op 4 september a.s. wordt in Utrecht de regio gekozen waar in Nederland de komende maanden de tiende Eo Wijers-prijsvraag wordt gehouden. De Eo Wijers-prijsvraag is een prestigieuze landelijke ruimtelijke ordeningsprijsvraag die tot doel heeft om bij bovenlokale gebiedsontwikkeling het contact tussen ontwerpers, onderzoekers, ontwikkelaars en opdrachtgevers te versterken. Het thema van huidige prijsvraag 2013-2015 is ‘Stedelijke regio’s in transitie’. De vijf regio’s die zich hebben aangemeld, zijn Noord-Holland/Amsterdam/Zaanstad, Stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen, West-Brabant, Regio Zwolle en Regio Utrecht.

Creative City Lab is als externe deskundige gevraagd door de Provincie Noord-Holland om mee te denken met ‘De Zaanse schakel’. Dit is het stedelijk transitiegebied dat door de regio Noord-Holland/Amsterdam/ Zaanstad is ingebracht en waarbij de thema’s ‘energietransitie’, ‘circulaire economie’ en ‘duurzaam voedsel’ als uitgangspunt zijn gekozen.

De Zaanse Schakel bestaat uit het Hembrugterrein, de Achtersluispolder en de Noorder IJplas. De Melkweg, het gebied waar CCL in 2013 het businessplan ‘FoodVillage’ voor heeft ontwikkeld, ligt als groene enclave midden in dit gebied. Creative City Lab heeft binnen de pre-prijsvraag competitie meegewerkt aan de opdrachtformulering en aan het toekomstbeeld van de Zaanse Schakel. Wij denken dat de Zaanse Schakel goede kansen maakt binnen deze competitie en kijken met spanning uit naar de uitkomsten op 4 september!

eo_wijers_droombeeld_110714

De ervaring van CCL met eerdere succesvolle innovatie labs m.b.t. duurzame gebiedsontwikkeling en de expertise van ons team spreken meerdere partijen aan. De CCL-aanpak blijkt goed inzetbaar voor gebiedsontwikkeling nieuwe stijl, waarbij in co-creatie met bewoners en bedrijven in de eigen omgeving nieuwe business cases worden ontwikkeld. Voor meer informatie zie het onderwerp duurzame gebiedsontwikkeling.

Over de auteur

avatar
Ellen Mensink