Brightloops gaat voor truly circular

22 juli 2016

Gepubliceerd door: Ellen Mensink

Brightloops staat voor 100% recycled en truly circular.

De huidige textielindustrie laat een enorme voetafdruk achter op onze wereld: een steeds sneller groeiende berg textielafval en onnodig verlies van waardevolle grondstoffen, water en energie. Dit moet anders! Brightloops wil de afvalberg verkleinen door waardevol materiaal nieuw leven te geven. Het leuke is: het kan al, alleen wij gaan het ook echt doen en ook écht goed!

Omdat wij het écht goed willen doen, introduceren wij een nieuwe standaard: truly circular. Dat betekent voor ons een zo hoog mogelijk percentage post-consumer textiel (lokaal kledingafval van consumenten), ‘diepsorteren’ op kleur, ook kiezen wij lokale/regionale productie en volledige transparantie.

Diepsorteren op kleur
Wij diepsorteren op materiaal, kleur en verwijderen de accessoires waardoor we zo duurzaam mogelijk kunnen produceren en geen water en chemicaliën hoeven toe te voegen. Juist het sorteren op kleur en het materiaal blenden is een creatief en uitdagend proces, maar scheelt per trui maar liefst 500 liter water, 5kg aan CO2 en we hoeven daardoor geen enkele verfstof meer toe te voegen!

Zo hoog mogelijk percentage post-consumer textiel
Wij werken aan de Nederlandse kleding afvalberg en maken hier nieuwe ‘Dutch’ designed producten van. We streven daarom naar het werken met zoveel mogelijk – liefst 100% – post-consumer textiel, dus van lokaal textielafval van consumenten. Wanneer dit – wat betreft de sterkte van de garens – niet mogelijk is gaan wij voor minimaal 50%, maar liefst natuurlijk meer! Een combinatie van 70% post-consumer textiel met industrie textielafval of biologisch materiaal is dan een mooie oplossing – zoals onze eerste collectie – zodat onze producten vaak 100% recycled en/of duurzaam zijn.

Lokale productie
Voordat lokaal waste een nieuwe trui of vilten tas is, moet het nog een heleboel stappen ondergaan. Al deze stappen zoals diepsorteren, vervezelen, spinnen, breien, vilten en confectioneren doen wij lokaal/regionaal, liefst binnen Europa. Zo werken wij in Nederland samen met gedetineerden en met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ook werken wij samen met Nederlandse ontwerpers. De productie van half- en eindproducten doen zij zowel in Nederland als de rest van Europa. Produceren in b.v. Bangladesh of China betekent veroorzaakt overbodig gebruik van CO2 en is alleen al daarom voor ons geen optie.

Volledige transparantie
‘Ons afval is ons product’, wij weten dus dat het materiaal dat wij sorteren leidt tot ons eigen eindproduct. Doordat wij intensief samenwerken met diverse productiepartners in de keten, zelf lokaal afval verwerven, diepsorteren, de productie aansturen en garens ontwikkelen en items produceren, is de keten voor ons volledig transparant, ofwel; een brightloop!.
Interesse? We maken graag kennis via info@brightloops.nl.

Brightloops is een start-up voortgekomen uit Creative City Lab. Binnenkort kan komen wij met een eigen nieuwsbrief en website. Hierover snel meer nieuws!

Over de auteur

avatar
Ellen Mensink