Bekijk de Vleutenseweg van de zonnige kant

10 november 2009

Gepubliceerd door: Jelmer Kranenburg

Zonder gedoe geld verdienen met zonne-energie, kan dat?
Zonnepanelen op uw dak die financieel voordeel opleveren, zonder dat u er zelf iets voor heeft moeten doen. Klinkt als een goede deal. De gemeente Utrecht en de Stichting Creative City Lab zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van een concept waarbij de barrières rondom de aanschaf en installatie van zonnepanelen (zoals de hoge kosten, subsidieaanvraag en de moeite die gedaan moet worden voor installatie) worden weggenomen en bewoners direct voordeel hebben bij zelf energie opwekken.

“Op een makkelijke manier geld verdienen met zonne-energie, kan dat?”

Zonnepanelen op uw dak die financieel voordeel opleveren, zonder dat u er zelf iets voor heeft hoeven doen. Klinkt als een goede deal. De gemeente Utrecht en de Stichting Creative City Lab zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van een concept dat dit mogelijk moet maken. Hiervoor moeten de barrières rondom de aanschaf en installatie van zonnepanelen (zoals de hoge kosten, subsidieaanvraag en de moeite die gedaan moet worden voor installatie) worden weggenomen en moeten bewoners direct voordeel hebben bij het zelf opwekken van energie.

Eén van de mogelijkheden die de deelnemers van het Innovatielab onderzoeken is het ‘verhuur je dak’ concept. Hierbij stellen bewoners hun dak ter beschikking tegen een vergoeding, en wordt de investering in – en installatie van – de zonnepanelen geregeld door een externe partij. Wanneer de zonnepanelen zichzelf hebben terugverdiend, worden de panelen overgedragen aan de bewoners.

Plaatje-slim-bezig-web-CCL

Dit soort ideeën valt binnen het plan van de gemeente om Wijk West als eerste bestaande woonwijk energieneutraal te maken. Dit is bijzonder, omdat het een van de eerste bestaande wijken in Nederland is met deze doelstelling. Binnen deze wijk is de Vleutenseweg uniek; de straat ligt op het zuiden en vangt dus veel zon. Bovendien is het dakoppervlak groot, dus er is veel ruimte voor zonnepanelen. Een uitzonderlijke kans voor een pilot-project. Om de interesse voor zo’n project te peilen hebben wij een vragenlijst opgesteld. De digitale versie is hier te vinden. Invullen kost ongeveer 5 minuten.

Heeft u zelf ideeën over hoe zonnepanelen op een mooie, goede en financieel aantrekkelijke manier kunnen worden geplaatst,  en welke rol de bewoners, de gemeente en andere partijen in dit project zouden moeten hebben, dan nodigen we u van harte uit om deze te delen via deze blog (plaats een reactie – onderaan). Ook kunt u hier overleggen en discussiëren met medebewoners van de Vleutenseweg en andere geïnteresseerden. U kunt ons ook e-mailen: vleutenseweg@creativecitylab.nl .

Link – Volkskrant: de waarde van uw huis stijgt

Over de auteur

avatar
Jelmer Kranenburg